Mrożenie, tak jak gotowanie to prawdziwa sztuka.
Każdy potrafi cośtam upichcić, ale nie każdy zostaje szefem kuchni. Są nawet kucharze, którzy prowadzą restauracje, ale niewielu chce u nich jeść. Dobry kucharz potrafi wyczarować prawdziwie wykwintne danie nawet z prostych składników. Ale sam doskonały smak nie wystarczy, trzeba przede wszystkim mieć ugruntowaną podstawową wiedzę o łączeniu składników, obróbce i metodach.
Podobnie jest z mrożeniem. Niby taka oczywista oczywistość, a jednak większość robi to źle. Brak wiedzy o podstawach wyboru właściwych produktów i ich przygotowania. Słabe zrozumienie praw rządzących mrożeniem i powielanie mitów buduje mrożeniu złą sławę. A jak to mówią złej baletnicy…
Ale my tu jesteśmy nie baletnice, a królowe!
Królowe ogarniania, nie marnowania, odkładania do skarbonki i przede wszystkim mrożenia! Ty jeszcze nie? Skoro czytasz ten artykuł to już wkroczyłaś na drogę prowadząca do koronacji!
Twoja lodówka funkcjonuje w systemie wrzuć i zapomnij?
A może otworzenie zamrażarki grozi poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, nie tylko fizycznym ale i psychicznym? Bo rąbanie bezkształtnych kul pól godziny przed obiadem, które na koniec okazują się wcale nie planowanym schabowym, a pierogami z zeszłej Wigilii – może spowodować pewne uszczerbki.
No i jeszcze pyszna mrożonka o smaku kapcia i tejże samej konsystencji.
Znasz to?
Chcesz to zmienić?
Ebook wart każdej złotówki! Bo pomoże oszczędzić jeszcze więcej :D! Przyjemnie się czyta i można wchłonąć wiedzę za jednym posiedzeniem. Już tylko obserwując profil pani Beaty oszczędziłam więcej niż zwykle, ale po zakupie ebooka to jakieś szaleństwo :D, robiąc pierwsze zakupy po przeczytaniu byłam o wiele bardziej uważna i już wiedziałam co zamrożę, żeby żyło się lepiej i bez strat! Polecam każdej niezdecydowanej osobie, naprawdę warto ?
Świetny ebook! Każda Pani domu powinna go mieć u siebie w domu! Tyle lat na tym świecie, a tak mało wiedziałam o mrożeniu, ogrom wiedzy i kawał dobrej roboty! Polecam.
Skąd wiem tyle o mrożeniu?
Nie, nie z książek, bo wiesz co Mrożę, nie marnuję to pierwsza pozycja na polskim rynku, która ten temat kompleksowo porusza. Dlatego właśnie powstał ten poradnik. To efekt godzin przeszukiwania internetu, testowania, obalania mrożeniowych mitów i zabobonów. Wszystko po to by Tobie było łatwiej.
A co ma mrożenie do oszczędzania?
Nie oszukujmy się, jak zaczynamy myśleć o oszczędzaniu to mrożenie nie pojawia się jako top 1 pomysł do wdrożenia. Może dlatego tak wielu osobom się to odkładanie pieniędzy i ogarnianie budżetu domowego nie udaje. Z oszczędzaniem jest jak z dietą, trzeba zacząć od porządków w lodówce!
Były w moim życiu takie czasy, kiedy w zamrażarce miałam kostki lodu i flaszkę wódki. A zdrowy pełnowartościowy obiad jadałam u mamy w odwiedzinach raz na miesiąc. Miałam też kredytówkę do spłacenia i żadnych oszczędności, mimo zarobków zdecydowanie powyżej średniej krajowej.
Dla każdego kiedyś przychodzi czas na zmiany. Powoli, małymi kroczkami zaczęłam budować system który pozwolił mi ogarnąć domowe finanse i zredukować wydatki na spożywkę do 1000 zł na 3 osoby! Bez wyrzeczeń i zaciskania pasa, ale mądrze planując i organizując dom.
Mrożenie to jeden z filarów tego systemu. Pozwala mi zwyczajnie nie wyrzucać pieniędzy do kosza. Bo tak, zmarnowane jedzenie to nie są tylko jakieśtam resztki, to są Twoje ciężko zarobione pieniądze.
Przeciętna rodzina wyrzuca do kosza 10% swoich spożywczych zakupów. Mrożąc mądrze te 10% zamiast trafiać do kosza zostaje w Twoim portfelu. Proste!
Co znajdziesz w eBooku
Poradnik składa się z dwóch części – teoretycznej i praktycznej.
W części teoretycznej poznasz wszystkie prawa rządzące mrożeniem. Dowiesz się też, dlaczego to najlepsza i najczęściej stosowana w przemyśle spożywczym forma przedłużania trwałości produktów. Pójdziesz też na kawę ze swoją lodówką, bo od dziś staniecie się przyjaciółkami na dobre i na złe!
Dzielę się swoimi sprawdzonymi patentami na przygotowanie produktów do mrożenia tak, by historie o kapciach i gumowych podeszwach, pozostały domeną sklepów obuwniczych. Nauczę Cię też mieścić w 3 szufladach ogromnej ilości jedzenia, a mimo to obiecuję, że w kilka chwil odnajdziesz to czego szukasz. I to będzie NA PEWNO to, a nie jakieś resztki sprzed 2 lat.
Część praktyczna – rozdziały poświęcone każdej z osobna grupie produktów. Dowiesz się jak mrozić warzywa, owoce, pieczywo, mięso, ryby i wędliny. Osobny rozdział mają też nabiał i jaja oraz dania gotowe.
Szczegółowe informacje jak wybierać, przygotowywać, mrozić i odmrażać wszystko, co Ci przychodzi do głowy. Plus sporo tego, co Ci nie przychodzi! Mój patent na mrożenie koncentratu pomidorowego uratował już moim czytelniczkom jego kilogramy i tym samym setki złotych! Wszystko przetestowane, żadnych bubli.
Czego nauczy Cię ten poradnik?
- Jak proces mrożenia przebiega i dlaczego niektóre mrożonki są ble fuj.
- Jak wybierać produkty do mrożenia i czego nie mrozić.
- Przygotować mrożonki i wprowadzić system w zamrażarce oszczędzający mnóstwo czasu i pieniędzy.
- Sprytnych trików na mrożenie produktów, które zazwyczaj pewnie trafiają do kosza.
- Jak odmrażać produkty, by zachowały swoje właściwości i Magda Gessler w życiu się na nich nie poznała.
Gwarantuję też, że poprawi Ci humor! Mój styl pisarski przez wielu określany jest jako „lekki i bardzo przyjemny w czytaniu”.
Sprawdźmy co mówią czytelniczki!
Najlepiej wydane pieniądze ever. Dzięki e-bookowi wyrzucam duuuużo mniej jedzenia a moja mikro zamrażarka mieści więcej niż się spodziewałam❤️
Rewelacyjny poradnik. Pełen przydatnej wiedzy, która jest przekazana w ciekawej formie. Moja znajomość z lodówką i zamrażalnikiem weszła na nowy poziom, życie stało się prostsze
Mogłoby sie wydawać, ze przecież to nic trudnego, po prostu wrzucić do zamrażarki. Okazuje się jednak, że wystarczy trochę się zastanowić, przygotować i nagle zamrażarka staje się jednym z głównych pomocników zalatanych rodziców. Brawo Beata za kawał rzetelnej wiedzy i praktyczne patenty!
Najczęściej zadawane pytania
Tak, w części teoretycznej wyjaśniam dokładnie od czego zależy długość przechowywania poszczególnych produktów. Jak wydłużyć maksymalnie ich trwałość i co zrobić, jak przypadkowo dojdzie do rozmrożenia. Wszystko poparte dowodami naukowymi nie wierzeniami ludowymi.
W eBooku znajdziesz informacje jak najlepiej przechowywać takie produkty, by zachowały swoje wartości odżywcze i na pewno nam nie zaszkodziły.
Tak, gotowe dania mają swój osobny dedykowany rozdział. Wyjaśniam też, jak to jest z mrożeniem dań przygotowanych z wcześniej już mrożonych produktów.
W eBooku wyjaśniam co wpływa na efekt końcowy mrożenia i jak wybrać najlepsze jakościowo produkty. Nawet jak nie będziesz mrozić to dowiesz się, jak nie przepłacać za buble i produkty fałszowane wodą.
Dziwisz się, czemu sklepowe mrożone ryby mają glazurę? Nie, nie po to, żebyś płaciła za nie więcej. To dzięki temu ryby są dłużej świeże i pełnowartościowe. W eBooku wyjaśniam jak wybrać najlepsze ryby mrożone, oraz jak glazurować domowym sposobem.
Jak najbardziej tak! Mój system organizacji oszczędził już nie jednej czytelniczce koszt zakupu dodatkowej zamrażarki. Dla zachęty dodam, że ja w mojej jednej szufladzie mieszczę 8 kg zapas mrożonego mięsa.
Tak, na to pytanie zdecydowanie eBook Mrożę, nie marnuję odpowiada!